ВИЗНАЧЕННЯ ЩІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ АТРОФІЇ КОМІРКОВОГО ВІДРОСТКА ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ТА ЧАСТИНИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ЖІНОК ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОГО ВІКУ

  • Ю. І. Солоджук ІФНМУ
  • М. М. Рожко
  • І. Р. Ярмошук
  • О. Г. Денисенко
  • А. В. Пантус
Ключові слова: атрофія кісткової тканини щелеп, щільність кісткової тканини щелеп, остеопластичні матеріали, осеїн-гідроксиапатитний комплекс.

Анотація

Вступ. Вимірювання кісткової щільності на основі даних конусно-променевої комп'ютерної томографії  вважається достовірним, оскільки при даному методі виміри проводяться на основі об'єктивно відкаліброваної шкали Гаунсфілда.

Мета дослідження – оцінка щільності кісткової тканини верхньої та нижньої щелеп у жінок постменопаузального віку з остеопенією до та після хірургічного лікування атрофії кісткової тканини щелеп з використанням остеопластичного матеріалу та осеїн-гідроксиапатитного комплексу.

Матеріали і методи дослідження.  Нами було проведено спостереження за 63 жінками в постменопаузального періоду з остеопенією, віком від 50 до 59 років. Всі дані КПКТ було переглянуто за допомогою Оne Volume Viewer після чого були експортовані за допомогою програмного забезпечення SIMPLANT 11.04. Після чого в програмному забезпеченні SIMPLANT 11.04 відбувався розрахунок щільності кісткової тканини.

Результати дослідження та їх обговорення. При проведенні визначення щільності кісткової тканини у хворих І групи перед хірургічним втручанням середнє значення показників щільності кісткової тканини складало 434,25±123,11 (р˂0,05) одиниць Гаунсфілда. При вимірюванні показників щільності кісткової тканини у хворих другої групи перед хірургічним втручанням складало 395,45±76,21 одиниць Гаунсфілда. В ІІІ досліджувальній групі показники щільності кісткової тканини перед хірургічним втручанням складали  579,87±98,43 одиниць Гаунсфілда.

Висновки За результатами дослідження виявлено високу ефективність використання осеїн-гідроксиапатитного комплексу при хірургічному лікуванні атрофії кісткової тканини щелеп у жінок постменопаузального віку з остеопенією.

Опубліковано
2020-07-06
Як цитувати
1.
Солоджук ЮІ, Рожко ММ, Ярмошук ІР, Денисенко ОГ, Пантус АВ. ВИЗНАЧЕННЯ ЩІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ПРИ ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ АТРОФІЇ КОМІРКОВОГО ВІДРОСТКА ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ТА ЧАСТИНИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ЖІНОК ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОГО ВІКУ. Scientific and practical journal [інтернет]. 06, Липень 2020 [цит. за 29, Березень 2024];4(2(14) квіт):76 -81. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/516
Розділ
Оригінальні дослідження

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>