ВПЛИВ ВЕСТИБУЛЯРНОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА СИСТЕМУ КРОВООБІГУ ЗА РІЗНИХ ТИПІВ ПОГОДИ

  • С. Н. Вадзюк Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України
  • Р. М. Шмата Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України
  • Л. Б. Лозіна
Ключові слова: вестибулярна стійкість, тип погоди, артеріальний тиск, частота серцевих скорочень.

Анотація

Резюме. Дослідження функціональної активності вестибулярного аналізатора мають важливе значення, оскільки він не тільки контролює положення тіла в просторі, забезпечує його рівновагу, але й приймає участь у регуляції функціонування інших систем організму.

Мета дослідження. Оцінити вплив вестибулярного навантаження на функціональний стан системи кровообігу за різних типів погоди для визначення у майбутньому показів до метео-профілактики.

Матеріали і методи. Визначали величину артеріального тиску та частоту серцевих скорочень до та після вестибулярного навантаження, на основі яких оцінювали вестибулярну стійкість при І та ІІІ типах погоди.

Результати дослідження та їх обговорення. При І типі погоди в осіб із відмінною вестибулярною стійкістю ми спостерігали незначне підвищення показників систолічного і діастолічного АТ та ЧСС, що при оцінці вестибулярної стійкості за методикою Н.Н. Лозанова і І.П. Байченка дорівнювало в середньому 4,8 бали. При ІІІ типі погоди в осіб, які не відмічали проявів вестибулярної дисфункції, ми спостерігали тенденцію до зниження вестибулярної стійкості. В осіб із достатньою вестибулярною стійкістю та недостатньою вестибулярною стійкістю, при І типі погоди середня вестибулярна стійкість дорівнювала 2,8 бали, що супроводжувалось більшою зміною величини АТ та ЧСС. При ІІІ типі погоди кількість осіб із недостатньою вестибулярною стійкістю значно збільшилась, а саме: у 57 % осіб, у яких при першому типі погоди показник вестибулярної стійкості дорівнював рівню «достатня стійкість», при ІІІ типі він знизився до рівня «недостатня вестибулярна стійкість».

Висновки. Оцінюючи відповіді системи кровообігу на вестибулярне навантаження при І і ІІІ типах погоди, встановили зниження вестибулярної стійкості при ІІІ типі погоди порівняно з І.

Опубліковано
2020-01-05
Як цитувати
1.
Вадзюк СН, Шмата РМ, Лозіна ЛБ. ВПЛИВ ВЕСТИБУЛЯРНОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА СИСТЕМУ КРОВООБІГУ ЗА РІЗНИХ ТИПІВ ПОГОДИ. Scientific and practical journal [інтернет]. 05, Січень 2020 [цит. за 28, Березень 2024];3(№ 4 (12):36 -43. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/387
Розділ
Оригінальні дослідження

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають