ЗНАЧЕННЯ ХРОНОРИТМІВ У РЕГУЛЯЦІЇ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ФУНКЦІЙ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

  • С. Б. Семененко Буковинський державний медичний університет
  • І. Р. Тимофійчук
  • Л. Д. Борейко
  • О. І. Юрків
  • К. В. Слободян
Ключові слова: chronoborithms, melatonin, pineal gland, suprachiosmatic nuclei of the hypothalamus, desynchronosis.

Анотація

Резюме. Згідно з даними літературних джерел, біологічні ритми людини – це певні частоти, від швидкості і сповільнення яких залежить функціонування органів і систем організму людини, її психологічний стан. У здорових людей ритми фізіологічних процесів синхронізовані як між собою, так і з ритмами навколишнього середовища, а синхронізація біоритмів, збереження їх фазових спiввідношень забезпечують оптимальнi умови функцiонування органiзму i є ознакою здоров’я.

Роль епіфізу і епіфізарного гормону мелатоніну в добовій і сезонній ритміці, режимі сну-активності на сьогоднішній день є беззаперечною. У тварин і людини секреція мелатоніну епіфізом співпадає зі звичайними годинами сну. Існує гіпотеза, що мелатонін відіграє важливу роль у відкритті так званих воріт сну та в гальмуванні режимів активності. Секреція мелатоніну підпорядкована циркадіанному ритму. Концентрація гормону в крові максимальна в темний час доби, мінімальна – у світлий. Синтез і активність гормону збільшується після заходу сонця, а пік концентрації відзначається близько 3-ї години ночі.

Мета цього дослідження полягає у вивченні хроноритмів регуляції фізіологічних функцій організму людини та аналізі впливу десинхронозу.

Матеріали і методи. Аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури, де висвітлюються фізіологічне значення хроноритмів та проблеми десинхронозу.

Обговорення результатів. Аналіз змін хроноритмів та їх неузгодженість допомагає визначати нові підходи для діагностики, профілактики та вдосконалення часових схем терапевтичних заходів при захворюваннях різних форм перебігу.

Висновки. Отримані дані вказують на вплив процесів десинхронозу на органи і системи організму та пояснюють роль механізмів адаптації організму до навколишнього середовища. 

 

 

Опубліковано
2019-06-26
Як цитувати
1.
Семененко СБ, Тимофійчук ІР, Борейко ЛД, Юрків ОІ, Слободян КВ. ЗНАЧЕННЯ ХРОНОРИТМІВ У РЕГУЛЯЦІЇ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ФУНКЦІЙ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ. Scientific and practical journal [інтернет]. 26, Червень 2019 [цит. за 29, Березень 2024];3(№ 2 (10):144 -17. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/322
Розділ
Оригінальні дослідження