THE INFLUENCE OF SMOKING ON INDICATORS OF LIPID PEROXIDATION AND OXIDATIVE MODIFICATION OF PROTEINS IN THE ORAL FLUID IN TEENAGERS AND YOUNG ADULTS

Ключові слова: teenagers and young adults, lipid peroxidation, oxidative modification of proteins, oral fluid, smoking

Анотація

Резюме. Встановлено, що паління впливає на слизову оболонку ротової порожнини, як безпосередньо, так і опосередковано – токсичні речовини потрапляють із током крові в слинні залози і виділяються з слиною в ротову порожнину. Зміни показників ротової рідини при цьому - компонентів антиоксидантно-прооксидантної системи, окисної модифікації білків, можуть бути першими ознаками розвитку стоматологічних захворювань.

Мета – вивчити стан інтенсивності перекисного окиснення ліпідів та окисної модифікації білків у ротовій рідині під впливом паління в осіб підліткового та юнацького віку.

Матеріали та методи. Проведено вивчення біохімічних показників (перекисного окиснення ліпідів, перекисного окиснення білків) ротової рідини у 114 осіб підліткового та юнацького віку від 15 до 24 років, яких розділено на групи: у І групу включили 26 осіб, що палять традиційні сигарети; у ІІ групу – 22 особи, що палять електронні сигарети (Вейпи); у ІІІ групу – 23 особи, що палять пристрої для нагрівання тютюну (IQOSи); у ІV групу – 43 особи, що не палять.

Результати. Оцінка стану перекисного окиснення білків у ротовій рідині учасників спостереження за даними рівня ТБК-АП та дієнових кон’югантів засвідчила наявність вірогідної різниці між показниками в осіб підліткового та юнацького віку, що мають шкідливу звичку та осіб, що не палять. При порівнянні змін показників різних фракцій окисної модифікації білків в осіб, що мають шкідливу звичку і осіб, що не палять було встановлено, що найбільше зростають показники альдегідо- та кетонопохідні динітрофенолгідразону основного характеру – ОМБ 430 та ОМБ 530.

Висновки. У осіб підліткового та юнацького віку, що палять відбуваються зміни біохімічних показників ротової рідини, а саме спостерігається посилення процесів перекисного окиснення ліпідів - визначається підвищенням показника ТБК-АП, рівня дієнових конюгатів та збільшення концентрації продуктів окисної модифікації білків.

Посилання

1. Bilovol AM. The state of the processes of lipid peroxidation and oxidative modification of proteins in patients with psoriatic disease. Medicines of Ukraine. 2010; 1:27-29.
2. Dubinina EE, Pustygina AV. Oxidative modification of proteins, its role in pathological conditions. Ukraine Biochemical journal. 2008; 80(6): 5-18.
3. Gubskyi YI, Belenichev IF, Kovalenko SI, Levytskyi EL, Marchenko OM. The main ways of formation of reactive oxygen species in normal conditions and in ischemic pathologies (literature review). Modern problems of toxicology. 2004;2:8-16.
4. Kolesnikova OV, Radchenko AO. A modern view of the mechanisms of the development of oxidative stress and its biomarkers in the most common non-infectious diseases. Ukrainian therapeutic journal. 2020;1:51-61
5. Kryvenko LS, Tishchenko OV, Lepilina KM. The influence of alternative methods of smoking on the characteristics of objective and subjective indicators of oral health. Problems of continuous medical education and science. 2020;2(38): 20–23.
6. Lytvynets LYA. Oxidative stress and antioxidant defense in children with varying degrees of asthma control. Child's health. 2013;8(51):71-74.
7. Picas OB. Cigarette smoking among the population and its role in the development of diseases. Bulletin of problems of biology and medicine. 2015; 1(126): 48–52.
8. Shcherba VV, Lavrin OY. Smoking: prevalence and effects on organs and tissues of the oral cavity (literature review). Clinical dentistry. 2016;2: 27–33.
9. Shumko GI. Oxidative modification of proteins in bronchial asthma in young people. Clinical and experimental pathology. 2003;2:40-5
10. Trokhimovych AA, Kishko MM, Slyvka YaI, Ganych OT. Free radical oxidation and antioxidant system in cardiovascular pathology. Scientific Bulletin of Uzhgorod University, "Medicine" series. 2011;2(41): 361-364
Опубліковано
2023-04-12
Як цитувати
1.
Lisetska I, Rozhko M. THE INFLUENCE OF SMOKING ON INDICATORS OF LIPID PEROXIDATION AND OXIDATIVE MODIFICATION OF PROTEINS IN THE ORAL FLUID IN TEENAGERS AND YOUNG ADULTS. Scientific and practical journal [інтернет]. 12, Квітень 2023 [цит. за 30, Травень 2023];25(1):44-7. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/937
Розділ
Оригінальні дослідження