БАР’ЄРНА ПРОФІЛАКТИКА СПАЙКОВОЇ НЕПРОХІДНОСТІ КИШЕЧНИКА

  • В. Б. Борисенко Харківська медична академія післядипломної освіти, кафедра ендоскопії та хірургії, м. Харків
  • А. М. Ковальов Харківська медична академія післядипломної освіти, кафедра ендоскопії та хірургії, м. Харків
Ключові слова: спайкова хвороба очеревини, спайкова непрохідність кишечника, поліетиленгліколь, профілактика

Анотація

У результаті проведеного експериментально-клінічного дослідження розроблено новий спосіб профілактики розвитку спайкової хвороби очеревини та спайкової кишкової непрохідності. Ефективність способу доведено в експерименті на 72 щурах, яким проводили порівняльну оцінку ефективності стандартного використання препарату «Декасан» та запропонованого нами поліетиленгліколю 4000. Дані макроскопічного та мікроскопічного патоморфологічного дослідження засвідчили високу ефективність поліетиленгліколю 4000 у порівнянні з Декасаном. При макроскопічному дослідженні органів черевної порожнини, у тварин, у яких використовували поліетиленгліколь 4000, на аутопсії згідно з заявленими строками виведення з експерименту, візуальних проявів спайкової хвороби очеревини виявлено не було. Згідно з даними мікроскопічного патоморфологічного дослідження виявлено, що використання поліетиленгліколю 4000 призводить до зменшення альтеративних, запальних та судинних змін в стінці тонкої кишки та її брижі та наростання гіперплазії лімфоїдної тканини в товщі слизової оболонки кишки. На 28 добу експерименту відмічалося відновлення цілісності кишки, уповільнення та регрес процесів утворення міжкишкових спайок.

При візуальному дослідженні результатів профілактики спайкової хвороби очеревини в клініці у 21 оперованого хворого з приводу спайкового ілеусу, проявів спайкової хвороби очеревини в післяопераційному періоді виявлено не було, а отримані дані співпадали з даними макроскопічної оцінки органів черевної порожнини в експерименті.

Опубліковано
2018-12-01
Як цитувати
1.
Борисенко ВБ, Ковальов АМ. БАР’ЄРНА ПРОФІЛАКТИКА СПАЙКОВОЇ НЕПРОХІДНОСТІ КИШЕЧНИКА. Scientific and practical journal [інтернет]. 01, Грудень 2018 [цит. за 28, Березень 2024];2(№ 4(8) жов):12-6. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/27
Розділ
Оригінальні дослідження