СПОСІБ ОДЕРЖАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ФІТОКОМПЛЕКСУ ТРАВИ ГЕРАНІ БОЛОТНОЇ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ СТОМАТИТУ

  • М. Ю. Хаврона Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, м. Львів
  • І. Л. Бензель Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, м. Львів
Ключові слова: фітоекстракт, трава герані болотної, протизапальна активність, експериментальний стоматит.

Анотація

Метою роботи було запропонувати спосіб одержання екстракту трави герані болотної з протизапальною активністю. Запропонований нами спосіб одержання фітоекстракту трави герані болотної полягає у проведенні багатократного екстрагування для забезпечення повної екстракції діючих речовин та високого виходу готового продукту із вираженою протизапальною активністю і збереження одержаного рослинного комплексу біологічно активних речовин у формі сухого екстракту.

Для підтвердження протизапальної активності були проведені порівняльні дослідження одержаних фітоекстрактів протизапальних лікарських засобів кетанолу та диклофенаку на карагеніновій моделі запалення. Ефективність дії запропонованого екстракту герані болотної перевіряли при лікуванні експериментального стоматиту, який викликали у кріликів опіковим шляхом. Для цього отриманий фітоекстракт наносили на стоматологічну плівку і прикладали до рани експериментальних тварин.

Провівши візуальні спостереження за перебігом експериментального стоматиту, виявили, що при лікуванні отриманим фітоекстрактом спостерігається швидше загоєння рани, більш інтенсивніші регенераційні процеси та зниження ознак запального процесу в експериментальних тварин.

Запропоновано удосконалений спосіб одержання стандартизованого, стабільного, ліофілізованого фітоекстракту трави герані болотної з високим вмістом біологічно активних речовин, який має виражену протизапальну активність і може використовуватись для створення на його основі ефективних лікарських засобів із протизапальною дією для лікування широкого спектру захворювань, в тому числі у стоматологічній практиці для лікування стоматитів.

Опубліковано
2018-12-29
Як цитувати
1.
Хаврона МЮ, Бензель ІЛ. СПОСІБ ОДЕРЖАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ФІТОКОМПЛЕКСУ ТРАВИ ГЕРАНІ БОЛОТНОЇ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ СТОМАТИТУ. Scientific and practical journal [інтернет]. 29, Грудень 2018 [цит. за 28, Березень 2024];2(1):27 -37. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/180
Розділ
Оригінальні дослідження