EFFECTIVENESS OF THE METHOD OF SELECTING THE OPTIMAL PREPARATION OF THE VITAL TEETH FOR FIXED DENTURES BASED ON THE ANALYSIS OF CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAPHY (Art of Medicine, 2026)
Актуальність дослідження полягає у вивченні клінічної ефективності використання розробленого способу вибору оптимального препарування вітальних зубів під незнімні конструкції зубних протезів (НКЗП) за аналізом конусно-променевої комп’ютерної томографії (КПКТ).Мета дослідження. Вивчити клінічну ефективність розробленого способу вибору оптимального препарування вітальних зубів під незнімні конструкції зубних протезів за аналізом конусно-променевої комп’ютерної томографії.Матеріал і методи. Обстежено та проведено ортопедичне лікування НКЗП 102 пацієнтам.Аналіз попереднього планування ортопедичного лікування НКЗП здійснювали на основі обстеження КПКТ та прикладного програмного забезпечення, зокрема функції «Вимірювання і Накладання – Виміряти кут».Оцінку ефективності ортопедичного лікування здійснювали на основі порівняльного аналізу клініко-лабораторних показників до лікування та після фіксації конструкцій, через 1, 6, 12 місяців.Обстеження проводилося на рентгенологічному апараті з функцією комп’ютерного томографа Veraviewepocs 3D R100 P.Результати дослідження і обговорення. У пацієнтів, яким проведено ортопедичне лікування НКЗП на основі попереднього планування препарування вітальних зубів за аналізом обстеження КПКТ зубів установлено на 12 міс ортопедичного лікування вірогідно нижчі показники: м’якого нальоту у приясенній ділянці на зубах покритих штучними коронками (1,17±0,09) бала, у порівнянні з лікуванням пацієнтів загальноприйнятим методом – (1,63±0,16) бала (при р=0,01), індексу кровоточивості ясенних сосочків (1,01±0,06) бала і (1,36±0,13) бала (при р=0,05) відповідно та пародонтального індексу (3,01±0,13) бала, і (3,76±0,17) бала (при р=0,02) відповідно, що вказує на краще прилягання штучних коронок у приясенній ділянці до власне тканин зубів.Висновки. Проведення попереднього прогнозування можливості безпечного і правильного препарування вітальних зубів під штучні коронки на основі КПКТ має суттєвий позитивний вплив на результат препарування вітальних зубів під штучні коронки та краще прилягання штучних коронок у приясенній ділянці до власне тканин зубів.