ASSESSMENT OF DYNAMIC CHANGES IN THE LOCAL STATUS OF PATIENTS WITH OROPHARYNGEAL CANCER ON THE BACKGROUND OF RADIATION AND CHEMORADIOTHERAPY (Art of Medicine, 2026)
Мета дослідження – проаналізувати зміни слинних концентрацій INF-α, INF-γ, IL-6, sIgA у хворих на орофарингеальний рак під впливом променевого і хіміопроменевого лікування Матеріали і методи. Здійснено аналіз динамічних змін показників INF-α, INF-γ, IL-6, sIgA, у 40 хворих на рак ротової порожнини та ротоглотки, що отримували променеву чи хіміопроменеву терапію в період з 2017 по 2022 роки. Дослідження ротової рідини проводили на початку, та після половини отриманого протипухлинного лікування.Результати дослідження та їх обговорення. Дослідження INF-α та INF-γ у ротовій рідині, показує незначне зниження концентрацій після половини спеціального лікування, але не відзначено вірогідних відмінностей в групах. Однак його зменшення під впливом хіміопроменевої терапії свідчить про її імуносупресивний вплив, відповідно збереження чи прояв протипухлинної імунної відповіді не відбувається.Статистично достовірної динамічної зміни концентрації IL-6 та sIgA під впливом протипухлинного лікування також не виявлено. Але, варто відмітити деяке зростання концентрації IL-6 в ротовій рідині хворих І групи, що можна вважати ознакою прогресування захворювання. Висновки. Імуносупресивний вплив цитостатичного лікування відображався на всіх рівнях мукозального імунітету. Про це свідчать гранично низькі показники INF-α, знижені рівні INF-γ, відмінні показники IL-6 та sIgA ротової рідини у хворих групах. Отримані дані свідчать про пошкоджуючий вплив хіміо/променевої терапії на оточуючі здорові тканини та імунну систему з погіршенням, що мотивує до пошуку методів посилення протипухлинного місцевого імунітету.Показано, що ці дані місцевого імунітету можуть вказувати як на регрес пухлини під впливом хіміо/променевої терапії, так і на пригнічуючий вплив цих методів лікування на місцеву імунну систему, але це потребує уточнення в подальших дослідженнях з більшою кількістю учасників і досконалішим дизайном роботи.