OPTIMIZATION OF THE DIAGNOSIS OF LYMPH NODE METASTASIS IN PATIENTS WITH COLORECTAL CANCER USING RADIOLOGICAL IMAGING METHODS (Art of Medicine, 2026)
Удосконалити діагностику метастатичного ураження лімфатичних вузлів у хворих на рак ободової кишки згідно з результатами променевих методів обстеження.Матеріали і методи. Проаналізовано та систематизовано результати комп’ютерної томографії з внутрішньо-венним контрастуванням у 68 хворих на рак ободової кишки, які проходили обстеження та лікування протягом 2019-2021 років на базі КНП «Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради». У дослідженні брали участь хворі на колоректальний рак (Т2-3N0-2M0) ІІ-ІІІ стадії без ускладненого перебігу, стадіювання проводилось згідно з системою оцінювання TNM. Усі хворі отримали лікування згідно з рекомендацією NCCN. Хірургічне лікування виконували в стандартному об’ємі з видаленням усіх груп регіонарних лімфатичних вузлів (D2-лімфодисекція). З метою визначення стадії захворювання до початку хірургічного лікування виконували комп’ютерну томографію органів грудної клітки, черевної порожнини та малого тазу з в/в контрастуванням. Було проаналізовано такі прогностичні критерії, як: розмір, форму, структуру лімфатичних вузлів, а також особливості накопичення ними контрасту. Після операції проводили патогістологічне дослідження не менше 12 лімфатичних вузлів. На основі результатів морфологічного заключення хворих було розділено на 2 групи: з відсутністю (група А) чи наявністю (група В) метастатичного ураження регіонарних лімфатичних вузлів.Результати. При використанні променевих методів обстеження для доопераційного стадіювання лімфогенного метастазування у хворих на рак ободової кишки, згідно з отриманими даними є візуалізація їх сферичної форми та інтенсивного накопичення контрасту, що збільшують вірогідність лімфогенного метастазування у 3,61 та 4,25 разів відповідно.Під час оцінки специфічних ознак ураження лімфатичного вузла (структура та форма) у хворих на рак ободової кишки порогове значення логістичної функції Р склало 77,0%. Чутливість і специфічність моделі при такому пороговому значенні склали 56,3% і 84,4% відповідно. Чутливість та специфічність комп’ютерної томографії у хворих на рак ободової кишки склали 79% та 33% відповідно.Висновки. Оцінка ураження лімфатичних вузлів, а відповідно й стадіювання хворих на рак ободової кишки на передопераційному етапі лікування залишається недостатньо ефективною.