PHYSICAL REHABILITATION OF DISABLED PEOPLE WHO HAVE SUFFERED A STROKE (EARLY PERIOD) (Art of Medicine, 2024)
Мета – підвищення ефективності програми фізичної терапіії хворих із наслідками геморагічного інсульту за допомогою диференційованого застосування реабілітаційних заходів залежно від тяжкості неврологічного розладу і супутніх захворювань у ранньому відновному періоді.Матеріали та методи. У центрі нейрореабілітації Івано-Франківської обласної клінічної лікарні спостерігалися 100 пацієнтів. (50 чоловіків і 50 жінок, середній вік 63,57 ± 0,43 років) у ранньому відновному постінсультному періоді. Всі хворі були клінічно і неврологічно обстежені за спеціально розробленим протоколом відповідно до сучасних шкал – NIHSS, mRS на 10, 30, 90 і 180-й день захворювання і диференційованого лікування згідно зі стандартами та протоколами надання допомоги пацієнтам, які перенесли інсульт. Хворі були розподілені на чотири групи по 25 пацієнтів у кожній. Проведено статистичний аналіз використання методів описової статистики. Взаємозв’язок між якісними ознаками оцінювали за критерієм теста χ2Пірсона.Результати. За результатами лікування серед хворих І групи 20 пацієнтів (80,0 %) (індекс mRS 0–2) мали сприятливий перебіг. У І групі відносно сприятливий результат (індекс mRS ≥3 бали) досягнуто лише у 5 пацієнтів (20,0 %); у ІІ групі позитивного результату досягнуто у 17 пацієнтів (72,0 %), відносно сприятливого – у 8 (28,0 %); у ІІІ групі – сприятливий результат досягнутий у 15 пацієнтів (60,0 %), відносно сприятливий – у 10 (40,0 %), а в IV групі – сприятливий результат виявлено тільки у 14 пацієнтів (56,0 %), відносно сприятливий – в 11 (44,0 %).Висновки. Диференційоване застосування програми реабілітації і фізичної терапії в постінсультних хворих у різних групах, із урахуванням важкості неврологічних розладів відновного періоду та підбору методів і способів лікування, призводить до значного підвищення ефективності реабілітаційних заходів.