ALGORITHM OF THE DOCTOR'S ACTION WHEN DETECTING CASES OF DOMESTIC VIOLENCE AND DOCUMENTING THEM (Art of Medicine, 2024)
Метою статті став аналіз і узагальнення рекомендацій щодо алгоритму дій медичних працівників при документуванні випадків домашнього насильства (фізичного, сексуального, психологічного, економічного) та надання медичної та психологічної допомоги постраждалим особам з дотриманням прав пацієнтів та забезпеченням їх безпеки.Матеріали та методи. Огляд нормативно-правових документів та науково-методичних публікацій в міжнародних електронних наукометричних базах даних PubMed, Embase і Scopus за ключовими словами.Результати. В зв’язку зі збільшенням випадків домашнього насильства в умовах збройного конфлікту в Україні, питання запобігання та протидії домашньому насильству, своєчасної фіксації та документування ушкоджень та наслідків насильства, потребує постійної особливої уваги. В Україні розроблена та постійно вдосконалюється система заходів щодо запобігання, протидії та профілактики насильства. Медичні працівники під час звернення по медичну допомогу постраждалих від домашнього насильства осіб або їх законних представників повинні зафіксувати їх скарги, зібрати анамнез, провести медичний огляд з фіксацією та документуванням тілесних ушкоджень, оцінкою стану постраждалої особи, в разі потреби призначити додаткове інструментально-лабораторне обстеження, надати кваліфіковану медичну допомогу. Заклад охорони здоров’я не пізніше однієї доби має інформувати з дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом уповноважені підрозділи органів Національної поліції України про виявлення факту домашнього насильства.Висновки. В Україні, на законодавчому рівні, постійно вдосконалюється система заходів щодо запобігання, протидії та профілактики домашнього насильства. Важливу роль для проведення своєчасного фіксування та документування випадків домашнього насильства з дотриманням прав та забезпеченням безпеки постраждалих відіграє залучення медичних працівників. Медичним працівникам в доступній формі, для постраждалих від домашнього насильства особам, завжди необхідно роз′яснити, що перелічені вище кроки допоможуть зібрати докази факту домашнього насильства, документуванню і запобіганню подальшого здійснення домашнього насильства, а також подоланню негативних наслідків і впливів домашнього насильства на фізичне та психологічне здоров’я.