GUT MICROBIOTA METABOLITES AND HOLTER ECG MONITORING IN CORONARY ARTERY DISEASE PATIENTS WITH ATRIAL FIBRILLATION (Art of Medicine, 2024)
Мета. Виявити зв’язки між показниками холтерівського моніторування (ХМ) ЕКГ і метаболітами кишкової мікробіоти в пацієнтів із ішемічною хворобою серця (ІХС) та фібриляцією передсердь (ФП).Матеріали й методи: 300 пацієнтів було розподілено на 3 групи: перша (ІХС) – 149 пацієнтів із ІХС без аритмій, друга (ІХС+ФП) – 124 пацієнти з ІХС та пароксизмом ФП, контрольна група (КГ) – 27 пацієнтів без ІХС і аритмії. ХМ ЕКГ проводили хворим із пароксизмом ФП упродовж 24 годин після відновлення синусового ритму, а пацієнтам без ФП – у першу добу спостереження. Рівень триметиламіну (ТМА), триметиламін-N-оксиду (ТМАО) в плазмі та фекальних коротко ланцюгових жирних кислот (КЛЖК) визначали за допомогою газової хроматографії з мас-електронною детекцією.Результати. Ізокапронова й ізомасляна ЖК у калі з’являлись у пацієнтів І та ІІ груп порівняно з КГ. У хворих ІІ групи виявлено підвищення рівнів ТМА (16,13%), ТМАО (57,54%) та зниження їх співвідношення (26,16%) порівняно з І групою, Р<0,05. У пацієнтів ІІ групи спостерігалося підвищення вмісту валеріанової (1128,43 %) та зниження вмісту масляної (78,75 %), ізовалеріанової (43,71 %), каприлової (99,21 %) кислот, середньоланцюгових ЖК (95,54 %), загальної кількості фекальних КЛЖК (17,09 %) порівняно з І групою, Р<0,05. Виявлено кореляції між суправентрикулярними екстрасистолами за годину та ТМА (r=0,311), ТМАО (r=0,364), загальною кількістю фекальних КЛЖК (r=-0,339), масляною ЖК (r=-0,321); шлуночковими екстрасистолами за годину та ТМА (r=0,320), ТМАО (r=0,373), загальною кількістю фекальних КЛЖК (r=-0,309), ізокапроновою ЖК (r=0,399); змінами сегмента ST і ТМАО (r=0,390), загальною кількістю фекальних КЛЖК (r=-0,398), ненасичених ЖК (r=-0,307), масляної ЖК (r=-0,336), валеріанової ЖК (r=0,317), P<0,05.Висновок: Метаболіти кишкової мікробіоти (TMA, TMAO, фекальні КЛЖК) достовірно корелюють із порушеннями серцевого ритму (суправентрикулярними та шлуночковими) й змінами сегмента ST.Фінансування: це дослідження не мало зовнішнього фінансування. Дослідження виконано в рамках науково-дослідної роботи кафедри «Зміни білкового, вуглеводного та ліпідного обміну у хворих на ішемічну хворобу серця та артеріальну гіпертензію з порушеннями серцевого ритму, можливості медикаментозної корекції» 2021-2023 (номер держреєстрації 0121U108875).