CHARACTERISTICS OF LABOR IN WOMEN WITH PATHOLOGICAL GESTATIONAL WEIGHT gain (Art of Medicine, 2024)
Резюме. Мета: Вивчити особливості перебігу пологів у жінок в залежності від вихідної маси тіла та рівня збільшенням маси тіла під час вагітності.Матеріали і методи: Обстежено 219 вагітних, з яких 153 (69,9 %) були з нормальним індексом маси тіла (ІМТ), 18 (8,2 %) – з недостатнім, 23 (10,5 %) – з надмірним та 25 (11,4 %) з ожирінням. У 100 (45,7 %) жінок діагностовано рекомендоване гестаційне збільшення маси тіла (ГЗМТ), у 45 (20,5 %) – недостатнє, у 74 (33,8 %) – надлишкове. Використовували пакет статистичного аналізу на базі Microsoft Excel та програми «Statistica 12.0» (StatSoft Inc.,USA).Результати: Випадки ускладненого перебігу пологів при надмірному ІМТ статистично значущі у жінок з патологічним ГЗМТ. Надлишкове ГЗМТ підвищує шанси кесаревого розтину (χ2=3,86, р<0,05) та (χ2=4,50, р<0,05), індукованих пологів (χ2=5,74, р<0,05) та (χ2=4,92, р<0,05) відповідно у вагітних з вихідною надмірною вагою та ожирінням, аномалій скоротливої діяльності матки (χ2=3,86, р<0,05) і введення окситоцину в пологах (χ2=4,70, р<0,05) при надмірній масі тіла. У вагітних з нормальним ІМТ надлишкове ГЗМТ асоціюється з підвищеним ризиком кесаревого розтину (χ2=7,73, р<0,01), аномалій скоротливої діяльності матки (χ2=6,42, р<0,05), розривів м’яких тканин пологових шляхів матері (χ2=5,82, р<0,05), довенної стимуляції пологової діяльності (χ2=4,14, р<0,05), проведенням епізіо-/перінеотомії (χ2=4,49, р<0,05).Висновки: Зростання частоти ускладнень під час пологів, виявлені в групі вагітних з надмірним ІМТ статистично значущі у жінок з надлишковим ГЗМТ. У вагітних з недостатнім ГЗМТ не виявлено достовірної різниці у частоті ускладнень в пологах порівняно з групою з рекомендованою надбавкою в вазі.Перебіг пологів у вагітних з надлишковою масою тіла і патологічним гестаційним збільшенням маси тіла (ГЗМТ) у більшості випадків є ускладненим. Дослідження за цією проблемою є актуальними, оскільки розкривають важливість впровадження заходів впливу на масу тіла жінок на етапі підготовки до вагітності та під час гестаційного періоду. Мета: Вивчити особливості перебігу пологів у жінок в залежності від вихідної маси тіла та рівня збільшення маси тіла під час вагітності.Матеріали і методи: Обстежено 219 вагітних, з яких 153 (69,9 %) були з нормальним індексом маси тіла (ІМТ), 18 (8,2 %) – з недостатнім, 23 (10,5 %) – з надмірним та 25 (11,4 %) з ожирінням. У 100 (45,7 %) жінок діагностовано рекомендоване ГЗМТ, у 45 (20,5 %) – недостатнє, у 74 (33,8 %) – надлишкове. Використовували пакет статистичного аналізу на базі Microsoft Excel та програми «Statistica 12.0» (StatSoft Inc., USA). Результати. Випадки ускладненого перебігу пологів при надмірному ІМТ статистично значущі у жінок з патологічним ГЗМТ. Надлишкове ГЗМТ підвищує шанси кесаревого розтину (χ2=3,86, р<0,05) та (χ2=4,50, р<0,05), індукованих пологів (χ2=5,74, р<0,05) та (χ2=4,92, р<0,05) відповідно у вагітних з вихідною надмірною вагою та ожирінням, аномалій скоротливої діяльності матки (χ2=3,86, р<0,05) і введення окситоцину в пологах (χ2=4,70, р<0,05) при надмірній масі тіла. У вагітних з нормальним ІМТ надлишкове ГЗМТ асоціюється з підвищеним ризиком кесаревого розтину (χ2=7,73, р<0,01), аномалій скоротливої діяльності матки (χ2=6,42, р<0,05), розривів м’яких тканин пологових шляхів матері (χ2=5,82, р<0,05), довенної стимуляції пологової діяльності (χ2=4,14, р<0,05), проведенням епізіо-/перінеотомії (χ2=4,49, р<0,05). Висновки. Зростання частоти ускладнень під час пологів, виявлені в групі вагітних з надмірним ІМТ статистично значущі у жінок з надлишковим ГЗМТ. У вагітних з недостатнім ГЗМТ не виявлено достовірної різниці у частоті ускладнень в пологах порівняно з групою з рекомендованою надбавкою в вазі.