CLINICAL COURSE OF OBESITY-ASSOCIATED ASTHMA DEPENDING ON THE GLN27GLU POLYMORPHIC VARIANT OF THE β2-ADRENORECEPTOR GENE, TAKING INTO ACCOUNT THE AGE OF ONSET (Art of Medicine, 2024)
Мета дослідження: аналіз асоціації Gln27Glu поліморфізму гена β2-адренорецептора (АР) з тяжкістю перебігу бронхіальної астми (БА) з ожирінням з урахуванням віку її початку.Матеріал та методи дослідження. Обстежено 195 хворих на БА з ожирінням. Контрольну групу склали 95 практично здорових осіб. Пацієнтів розподілено на дві клінічні групи залежно від віку дебюту БА: 100 хворих із раннім дебютом склали І групу, 95 хворих – ІІ. Дослідження було схвалено Комісією з питань біоетики навчально-наукового медичного інституту Сумського державного університету. Визначення Gln27Glu поліморфізму гена β2-АР (rs1042714) проводили за допомогою полімеразно-ланцюгової реакції з наступним аналізом рестрикційних фрагментів. Статистичний аналіз отриманих результатів проводили за допомогою SPSS-17 програми.Результати дослідження. Частота Gln/Gln, Gln/Glu та Glu/Glu генотипів за Gln27Glu поліморфізмом гена β2-АР у хворих на БА, асоційовану з ожирінням, із раннім дебютом становила 70,0; 25,0; 5,0 % при нетяжкому перебігові та 55,0; 36,2; 8,8 % при тяжкому (χ2 = 1,49; р = 0,473); а при пізньому дебюті – 50,0; 43,8; 6,2 % при нетяжкому та 54,0; 31,7; 14,3 %, відповідно, при тяжкому (χ2 = 2,10; р = 0,350). Незважаючи на відсутність вірогідної відмінності в розподілі генотипів залежно від тяжкості перебігу виявлено, що частота гомозигот за мінорним алелем була вищою в 1,8 разів у пацієнтів із тяжким перебігом ранньої БА та в 2,3 рази при пізній порівняно із такою у пацієнтів із нетяжким перебігом.Ризик розвитку ранньої БА з ожирінням і тяжким перебігом показав відсутність зв’язку в усіх моделях успадкування, а у хворих на БА з пізнім дебютом – зростання в 1,66 разів (95 % ДІ (1,03 – 2,72), р = 0,04) в адитивній моделі успадкування (р = 0,04). Висновки. Відсутні вірогідні відмінності в розподілі генотипів за Gln27Glu поліморфізмом гена β2-АР залежно від тяжкості перебігу ранньої та пізньої БА з ожирінням. Ризик розвитку тяжкого перебігу ранньої БА не залежав від Gln27Glu поліморфізму гена β2-АР, а пізньої БА – зростав в 1,66 разів в адитивній моделі успадкування.