CURRENT STATUS AND PERSPECTIVES OF THE USE OF SPECIES OF THE GENUS MELAMPYRUM IN MEDICINE AND PHARMACY (Art of Medicine, 2024)
Здавна люди рятували своє життя, використовуючи лікарські речовини. Увагу науковців приваблюють лікарські рослини, що мають багатовіковий досвід застосування. До таких рослин належать види роду Перестріч, які є неофіцинальними в Україні, проте їх широко використовують у народній медицині. Дослідженнями проблем використання сировини рослин роду Перестріч займаються вчені багатьох країн, зокрема: Broome A. (2003), Tennant D.J. (2008), З. М. Цимбалюк і С. Л. Мосякін (2012), Yong-Chao Li та співавт. (2019), Dong-Pil Jin та співавт. (2021).Метою нашої роботи є вивчення ботанічної характеристики, розповсюдження видів роду Перестріч і визначення перспективних видів.У дослідженнях ми використовували такі методи, як: ретроспективний, бібліографічний, історичний і морфологічний.Також проаналізували розповсюдження різних видів роду Перестріч на території України. Так, беручи до уваги наші дослідження, могли зробити висновки, що вивчення їхньої (рослин роду Перестріч) сировинної бази на Заході України є перспективним. Рід Перестріч налічує близько 50 видів, що поширені в Східному та в Західному Середземномор’ї, а також у помірних широтах Європи, в Північній Африці й Азії. В Україні поширено 10 видів Перестрічу: Melampyrum cristatum L., Melampyrum arvense L., Melampyrum argyrocomum Fisch., Melampyrum nemorosum L., Melampyrum vulgatum Pers., Melampyrum pratense L., Melampyrum Herbichii Woloszcz., Melampyrum saxosum Baumg., Melampyrum silvaticum L., Melampyrum laciniatum Koshewn. et Zing,. Melampyrum saxosum Baumg., Melampyrum silvaticum L. і Melampyrum Herbichii Woloszcz (можна натрапити на них у субальпійській смузі Карпат і рідко у високогір’ї), Melampyrum laciniatum Koshewn. et Zing. – у Карпатах і на Поліссі.Найбільш поширені Melampyrum cristatum L., Melampyrum nemorosum L., Melampyrum pratense L. і Melampyrum vulgatum Pers. Ці види розповсюджені на Прикарпатті, в Карпатах, Розточчі, на Закарпатті, Поліссі, в лісостепу, степу. На Лівобережній Україні, Півдні та в Криму вони трапляються рідко.Отже, аналіз літературних джерел свідчить: рослини роду Перестріч є перспективною сировиною, а також те, що вони широко розповсюджені на території України.