PROCALCITONIN AND C-REACTIVE PROTEIN ARE PROGNOSTIC MARKERS OF PURULENT-INFECTIOUS POSTOPERATIVE COMPLICATIONS IN PATIENTS WITH COLORECTAL CANCER (Art of Medicine, 2023)
Основними ускладненнями в післяопераційному періоді є інфекційно-гнійні процеси, частота яких сягає до 30%. Раннє виявлення та адекватна лікувальна тактика дозволяють значно знизити наслідки гнійних післяопераційних ускладнень. Динамічне кількісне визначення у сироватці крові рівня прокальцитоніну (ПКТ) та С-реактивного білка (СРБ) в ранньому післяопераційному періоді у хворих на колоректальний рак дозволяє прогнозувати розвиток ранніх інфекційно-гнійних ускладнень.Мета. Оцінити ефективність визначення рівнів ПКТ та СРБ у хворих в ранньому післяопераційному періоді.Матеріали і методи. В основу дослідження покладено результати комплексного обстеження та лікування 115 осіб, хворих на гостру обтураційну товстокишкову непрохідність (ГОТКН) лівої половини ободової кишки. В післяопераційному періоді у 20 із 115 (17,4 %; 95 % ДІ 11,0-25,6) пацієнтів виникли гнійно-інфекційні ускладнення. Проводилось кількісне визначення рівня білків гострої запальної реакції в сироватці крові хворих на 2-6-у добу післяопераційного періоду та перед випискою зі стаціонару.Результати. Зростання кількості СРБ у досліджуваних хворих спостерігалося на 2-3-у добу післяопераційного періоду (15,2±0,7мг/л). Рівень СРБ продовжував наростати до 5-ї післяопераційної доби і утримувався на показниках 30,1±0,7мг/л. Підвищення ПКТ спостерігали на 2-у добу до 1,27±0,1 нг/мл, на 3-ю добу – 2,87±0,05 нг/мл, на 6-у добу – 3,2±0,04 нг/мл.Висновки. Визначення рівня білків гострої фази запалення СРБ та ПКТ у сироватці крові як клініко-діагностичних критеріїв, що відображають початок та важкість гнійно-септичних ускладнень у хворих з ГОТКН на 2-6-у добу післяопераційного періоду, є доступним та високоінформативним методом діагностики, який дає можливість виявити пацієнтів з високим ризиком післяопераційних інфекційних ускладнень ще до клінічних проявів. Пацієнтів, які перенесли інфекційно-гнійні ускладнення, при рівнях СРБ < 10,5 мг/л, ПКТ < 0,3 нг/мл на 7-9 добу після оперативного лікування, безпечно можна виписати зі стаціонару.