ALGORITHM FOR CHOOSING THE METHODS OF DISCONNECTION OF ANATOMICAL COMPONENTS OF THE ABDOMINAL WALL IN COMBINATION WITH ALLOPLASTY IN POSTOPERATIVE VENTRAL HERNIAS OF GIANT SIZE (Art of Medicine, 2023)
Мета роботи – покращити результати хірургічного лікування післяопераційних вентральних гриж гігантських розмірів шляхом розробки та впровадження алгоритму вибору методики роз’єднання анатомічних компонентів черевної стінки у поєднанні з алопластикою.Матеріали і методи. Проведено аналіз хірургічного лікування 206 пацієнтів з грижами ПВГ гігантських розмірів віком від 33 до 77 років за період з 2012 по 2021 рр. Жінок було – 132, чоловіків- 74. Вибір варіанта СST у поєднанні з алопластикою при ПВГ гігантських розмірів виконували з урахуванням середніх показників ВЧТ, визначених під час операції при контактному зведенні прямих м’язів. Групу порівняння складали 52 пацієнти, у хірургічному лікуванні яких з 2009 по 2011 рр. була застосована передня методика CST у поєднанні з алопластикою методикою onlay без урахування показників ВЧТ. Результати досліджень. Покращення хірургічного лікування ПВГ гігантських розмірів може бути досягнуте шляхом використання алгоритму вибору методики CST у поєднанні з алопластикою, який ґрунтується на показниках ВЧТ, визначених під час операції при контактному зведенні прямих м’язів живота. Так, при ВЧТ 5,4±2,1 мм рт. ст. варіантом вибору є удосконалена передня методика CST у поєднанні з алопластикою методикою sublay, при ВЧТ 9,1±2,3 мм рт. ст. виконувалась задня методика CST за Carbonell у поєднанні з алопластикою sublay, при ВЧТ 14,1±2,3 мм рт. ст. – задня методика TAR у поєднанні з алопластикою sublay, при ВЧТ 18,1±2,3 мм рт. ст. – виконувалася удосконалена методика TAR у поєднанні з алопластикою IPOM. Висновки. Використання запропонованого алгоритму вибору варіанту CST у поєднанні з алопластикою при ПВГ гігантських розмірів з урахуванням показників ВЧТ сприяє покращенню результатів лікування, а саме: зменшується частота інтраабдомінальної гіпертензії – від (2,0% до 9,8%) проти 23% у групі порівняння, рецидиву ПВГ гігантських розмірів ‑ від (2,0% до 7,4%) проти 17,3% у групі порівняння, сероми – від (10,4% до 16,6%) проти 26,9%, інфікування післяопераційної рани – від ( 2,0% до 5,7%) проти 11,5% та некрозу шкірних країв – від ( 2,0 % до 5,7% ) проти 9,6% у групі порівняння.