sST 2 AS A MARKER OF THE TREATMENT OF PATIENTS AFTER MYOCARDIAL INFARCTION WITH ACCOMPANYING ARTERIAL HYPERTENSION ON THE BACKGROUND OF TREATMENT WITH MELDONIUM AND FOLIC ACID (Art of Medicine, 2023)
Ішемічна хвороба серця (ІХС) є однією з основних причин смертності в Україні та в усьому світі. Артеріальна гіпертензія (АГ) є найбільш поширеним керованим фактором серцево-судинної захворюваності. sST2 — це сучасний маркер кардіофіброзу, який може допомогти оцінити ефективність основного лікування пацієнтів з ІХС та супутньою АГ.Мета. Вивчити можливість застосування sST2 як маркера ефективності лікування пацієнтів після перенесеного інфаркту міокарда із супутньою артеріальною гіпертензією на фоні лікування мельдонієм і фолієвою кислотою.Матеріали та методи. Обстежено 40 пацієнтів із СІХС ФК ІІ-ІІІ та супутньою АГ ІІІ стадії після гострого інфаркту міокарда та ургентного стентування. Хворих було поділено на 2 групи по 20 пацієнтів: ті, які отримували стандартне лікування, і ті, які, окрім стандартного лікування, отримували комбінацію фолієвої кислоти і мельдонію. У процесі дослідження ми провели аналіз результатів загальноклінічних, лабораторних та інструментальних методів обстеження. Лабораторне дослідження рівнів sST2 у плазмі крові проводили шляхом кількісного імуноферментного аналізу. Показники серцевої гемодинаміки визначали методом ЕхоКГ.Результати. Спостерігалося покращення всіх показників ЕхоКГ у пацієнтів обох груп. Більш суттєві зміни зафіксовано стосовно КСР лівого шлуночка. Також спостерігалася інша тенденція щодо динаміки товщини задньої стінки ЛШ у систолу. У 1-й групі зниження цього показника становило 5,7% (p>0,05), а в 2-й групі ‑ 26,9% (p<0,05). Виявлено підвищення ФВ ЛШ у хворих на стабільну ІХС із супутньою АГ. Приріст цього показника становив 3-4% серед усіх обстежених. Зафіксовано зниження sST2 в обох групах пацієнтів. Проте він був достовірним лише у тих пацієнтів 2-ої групи (можливо у пацієнтів 2-ї групи ?). Встановлено слабкий прямий кореляційний зв’язок між рівнем sST2 та ІМЛШ.Висновки. Встановлено доцільність використання sST2 як маркера ефективності лікування хворих після інфаркту міокарда із супутньою АГ на фоні лікування мельдонієм і фолієвою кислотою. Застосування цитопротекторів достовірно знижувало концентрацію sST2, що робить доцільним їх використання у комплексному лікуванні хворих після перенесеного ІМ із супутньою АГ.