COMPLETE REHABILITATION OF ORTHODONTIC PATIENTS AND PREVENTION OF RECURRENCES (Art of Medicine, 2023)
Емоційна нестабільність у дітей призводить до розвитку шкідливих звичок та адаптивного акту ковтання.Мета дослідження. Підвищення ефективності комплексного лікування пацієнтів із зубощелепними аномаліями на фоні шкідливих звичок.Матеріали та методи. Обстежено 15 осіб групи порівняння без зубощелепних аномалій, шкідливих звичок, нормальним способом ковтання та 60 пацієнтів із набутими зубощелепними аномаліями та шкідливими звичками віком 12-15 років. Визначали спосіб ковтання та дихання, стан скронево-нижньощелеповогих суглобів. Проводили таємне анкетування з метою виявлення стресових чинників, вивчали залежність між наявністю стресового фактора та появою змін у щелепно-лицевій ділянці. Оцінювали результати цефалометричного дослідження до лікування та після проведеного лікування, порівнювали їх з результатами клінічного обстеження. Результати дослідження. Результати таємного анкетування свідчать про стан хронічного напруження учнів, відчуття емоційного полегшення у період застосування шкідливої звички. Результати обстеження та фотопротоколу підтверджують виражені зміни в симетричності та пропорційності обличчя, де наявна шкідлива звичка. Пацієнтам проводили комплексне лікування незнімними піднебінними конструкціями, брекет-системами у поєднанні з міогімнастикою та лабіальною терапією. Результати цефалометричного дослідження підтверджують наявність набутої, а не вродженої деформації лицевого скелету. Адаптативні зміни зі сторони щелепових кісток та м’язової системи вказуються на тривалу дію шкідливих звичок на щелепно-лицеву ділянку та підтверджують існування функціональної матриці обличчя.Висновки. Постійна систематична боротьба зі шкідливими звичками та атиповим актом ковтання у комплексному лікуванні пацієнтів із зубощелепними аномаліями є важливим і необхідним етапом, оскільки тільки усунувши дію етіологічного чинника вдається попередити рецидив. Після проведеного лікування у пацієнтів нормалізуються клінічні, цефалометричні характеристики щелепових кісток та м’язового апарату.