(untitled) (Art of Medicine, 2019)
Резюме. На підставі здійсненого огляду літератури за 1999-2018 роки встановлено, що на ринку існує багато засобів для індивідуальної гігієни ротової порожнини. У статті описано їхні різновиди, зокрема, зубні порошки і пасти, ополіскувачі, гелі для ротової порожнини, жувальні гумки і палички, препарати пробіотичної ланки. Наведено класифікації сучасних засобів догляду за ротовою порожниною, з’ясовано та описано показання до їхнього застосування, вказано позитивні та негативні властивості. Зазначено, що додатковим елементом для очищення ротової порожнини можуть слугувати жувальні гумки. Описано переваги та недоліки жувальних гумок, правила їхнього застосування, наголошено на важливості дотримання цих правил. Знання арсеналу засобів для гігієни ротової порожнини і правильний вибір їх забезпечить первинну профілактику карієсу і захворювань тканин пародонта та стійкі тривалі результати лікування цих хвороб (вторинну профілактику). Цей вибір відіграє важливу роль при складанні плану профілактики і лікування пацієнта, адже значна частина успіху залежить від індивідуального догляду за ротовою порожниною та від співпраці пацієнта з лікарем.