(untitled) (Art of Medicine, 2026)
Актуальність дослідження полягає у вивченні клінічної ефективності використання розробленого способу вибору оптимального препарування вітальних зубів під незнімні конструкції зубних протезів (НКЗП) за аналізом конусно-променевої комп’ютерної томографії (КПКТ). Мета дослідження. Вивчити клінічну ефективність розробленого способу вибору оптимального препарування вітальних зубів під незнімні конструкції зубних протезів за аналізом конусно-променевої комп’ютерної томографії. Матеріал і методи. Обстежено та проведено ортопедичне лікування НКЗП 102 пацієнтам. Аналіз попереднього планування ортопедичного лікування НКЗП здійснювали на основі обстеження КПКТ та прикладного програмного забезпечення, зокрема функції «Вимірювання і Накладання – Виміряти кут». Оцінку ефективності ортопедичного лікування здійснювали на основі порівняльного аналізу клініко-лабораторних показників до лікування та після фіксації конструкцій, через 1, 6, 12 місяців. Обстеження проводилося на рентгенологічному апараті з функцією комп’ютерного томографа Veraviewepocs 3D R100 P. Результати дослідження і обговорення. У пацієнтів, яким проведено ортопедичне лікування НКЗП на основі попереднього планування препарування вітальних зубів за аналізом обстеження КПКТ зубів установлено на 12 міс ортопедичного лікування вірогідно нижчі показники: м’якого нальоту у приясенній ділянці на зубах покритих штучними коронками (1,17±0,09) бала, у порівнянні з лікуванням пацієнтів загальноприйнятим методом – (1,63±0,16) бала (при р=0,01), індексу кровоточивості ясенних сосочків (1,01±0,06) бала і (1,36±0,13) бала (при р=0,05) відповідно та пародонтального індексу (3,01±0,13) бала, і (3,76±0,17) бала (при р=0,02) відповідно, що вказує на краще прилягання штучних коронок у приясенній ділянці до власне тканин зубів. Висновки. Проведення попереднього прогнозування можливості безпечного і правильного препарування вітальних зубів під штучні коронки на основі КПКТ має суттєвий позитивний вплив на результат препарування вітальних зубів під штучні коронки та краще прилягання штучних коронок у приясенній ділянці до власне тканин зубів.