(untitled) (Art of Medicine, 2026)
Розацеа та псоріаз є хронічними дерматологічними захворюваннями, що суттєво впливають на якість життя пацієнтів. Клінічно вони проявляються по-різному. Проте, як свідчать нещодавні публікації, вони мають ряд спільних патогенетичних ознак, які сприяють хронічному рецидивуючому перебігу. Важливу роль у розвитку обох захворювань відіграють генетичні фактори: псоріаз асоціюється із множинними генетичними алелями та локусами, тоді як розацеа має виражену сімейну схильність до нейрогенного запалення. Екологічні фактори, такі як стрес, ультрафіолетове опромінення, дієта та коморбідні стани також можуть провокувати загострення чи погіршувати перебіг обох захворювань. Важливу роль у патогенезі цих запальних дерматозів відіграє підвищений рівень кателіцидинового пептиду LL-37, що сприяє патологічному запаленню через активацію імунних клітин й активне вироблення прозапальних цитокінів: при псоріазі - вивільненню інтерлейкіну-8 (IL-8) із подальшою гіперпроліферацією кератиноцитів та дією інтерлейкіну-23 (IL-23), який є причиною розвитку запалення в шкірі, первинною ознакою чого є яскраве почервоніння; при розацеа -виробленню таких судинних факторів, як субстанція Р і кальцитонін ген-залежний пептид (CGRP), що призводить до активного ангіогенезу і появи стійкої еритеми та телеангіектазій. Більше того, дисрегуляція шкірного мікробіому та порушення бар’єрної функції шкіри, що є чи не основною причиною запалення і, як результат, впливає на важкість перебігу дерматозу, теж тісно пов’язані з рівнем кателіцидину LL-37. Висновок. Розуміння та подальше вивчення спільних патогенетичних механізмів розацеа та псоріазу, зокрема ролі кателіцидину LL-37, є важливим для діагностики та моніторингу активності запалення при цих захворюваннях, розробки обґрунтованих терапевтичних стратегій. Це може допомогти виявити нові мішені впливу та впровадити ефективні методи системного та топічного лікування як псоріазу, так і розацеа, щоб покращити якість життя таким пацієнтам, підвищити їх задоволеність своєю зовнішністю завдяки відновленню естетичної функції шкіри.