(untitled) (Art of Medicine, 2026)
Кожен восьмий випадок захворюваності та кожен п’ятий випадок смерті пов’язаний з раком легень. Обґрунтування дослідження. Приблизно у 3–5% пацієнтів, хворих на недрібноклітинний рак легень (НДКРЛ), виявляють перебудову гена кінази анапластичної лімфоми (ALK). Такі пацієнти потребують таргетної терапії алектинібом. У даному випадку з практики ми хочемо повідомити про розвиток алектиніб-індукованої міалгії та підвищення креатин фосфокінази (КФК) та оцінити їх зв’язок з безрецидивною виживаністю. Матеріали та методи. Ми зібрали дані лабораторних та інструментальних досліджень пацієнтки з ІІІА стадією ALK-позитивного раку легень, що отримувала ад’ювантну терапію алектинібм у дозі 600 мг на день протягом 24 місяців. Результати. Через 4 тижні від початку терапії зареєстровано підвищення КФК 1 ступеня. Через 12 тижнів від початку терапії з’явилася важка міалгія, рівень КФК підвищився до 2 ступеня тяжкості. Алектиніб відмінили на 10 днів. Після нормалізації рівня КФК та полегшення симптомів міалгії відновили прийом препарату у тих же дозах. Безрецидивний період у пацієнтки триває 5 років та 4 місяці. Обговорення. У 76% пацієнтів з ІІІ стадією рецидив захворювання реєструють протягом перших п’яти років після радикальної операції. ALK-позитивні пацієнти потребують ад’ювантної таргетної терапії препаратом алектиніб. За даними наукової літератури алектиніб-індуковане підвищення КФК вважається предиктором гарної відповіді у пацієнтів із метастатичним раком легень. Зокрема, на прикладі двох випадків із практики автори запропонували оцінювати міалгію та КФК як предиктори гарного прогнозу. Проте, в обох випадках пацієнти мали занедбані ALK-позитивні пухлини. У нашому випадку пацієнтка мала ІІІА стадію та повністю резектований НДКРЛ, тому можна оцінювати ефективність алектинібу лише в аспекті впливу на безрецидивну та загальну виживаність. Висновки. Важка міалгія та підвищення КФК більш ніж у 3 рази, ймовірно, можуть вважатися предикторами п’ятирічної безрецидивної виживаності у пацієнтів з повністю резектованим НДКРЛ, що отримували ад’ювантну терапію алектинібом.