(untitled) (Art of Medicine, 2026)
Саркома матки – це рідкісний вид пухлини, який зустрічається всього 1% серед усіх злоякісних гінекологічних захворювань.Мета. Проаналізувати результати лікування хворих на саркому матки ІІ стадії.Об’єкт і методи дослідження. Проведено аналіз результату лікування 24 хворих на саркому матки (СМ) рТ2N0M0, з 2010 року по 2023 року в умовах КНП «ПКОЦ ІФ ОР» та Національного інституту раку МОЗ України. Критеріями ефективності лікування були показники безрецидивної та загальної виживаності пацієнтів.Основні результати. Серед пацієнтів із саркомою матки ІІ стадії, вік становив від 40 до 73 років. Пік захворюваності припадав на вікову категорію 50–59 років – 8 (33,4 %) пацієнток. До істинно мезенхімальних злоякісних пухлин матки належать лейоміосаркома (ЛМС) – 18 пацієнток (75%), ендометріальна стромальна саркома (ЕСС) – 6 пацієнток (25%). Усіх пацієнток було поділено на дві групи. Першу групу склали 6 хворих на СМ ІІ стадії, які не отримували ад’ювантну терапію. Середній вік групи 1 становив 62,2 ± 4,4. Другу групу склали 18 хворих на СМ ІІ стадії, які отримували ад’ювантне лікування. Середній вік даної групи пацієнтів хворих на СМ становив 56,4 ± 2,1. Показники безрецидивної та загальної виживаності протягом 60 місяців спостереження значно вищі у ІІ групі пацієнтів, хворі на СМ які отримували ад’ювантне лікування при захворюванні на саркому матки ІІ стадії, у порівнянні з І групою спостереження. Висновики. Пік захворюваності припадав на вікову категорію 50–59 років – 33,3 %, хворих на СМ І-ІІ групи. Найпоширенішим гістологічним типом для І-ІІ групи – ЛМС. За ступенем диференціації пухлини (G), для І та ІІ групи переважає – ЛМС G2. У більшості хворих для І-ІІ групи спостерігався необтяжений онкоанамнез. У 100% хворих І групи в анамнезі не хворіли на лейоміому матки, для ІІ група хворих на ЛМ в анамнезі становила більшість – 55,6%. Вищі показники безрецидивної та загальної виживаності для хворих на саркому матки ІІ стадії, які отримували ад’ювантне лікування – ІІ група.