(untitled) (Art of Medicine, 2026)
Рак грудної залози – найпоширеніший серед онкозахворювань у жінок останнього десятиріччя. Згідно з даними IARC за 2022 рік, у США поширеність складає 25.0%, в Європі – 26.4%, а Україні – 22.8. Проблема залишається актуальною, оскільки дослідження допомагають з’ясувати відмінності в агресивності й локалізації рецидивів, що важливо для розробки ефективних стратегій лікування та попередження повернення захворювання. Мета. Визначення залежності ризику виникнення рецидиву між первинною стадією та типом раку грудної залози, терміном виникнення рецидиву до стадії локалізації метастазів до стадії і оцінка впливу прийому гормонотерапії. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі рецидивів 89 пацієнтів із гормонозалежним РГЗ. Детально вивчено й оцінено аналіз виникнення рецидиву в залежності від початкової стадії (І-ІІІ), його локалізації та прийому гормонотерапії. Проведено порівняльний аналіз рецидивів люмінального РГЗ: найменша кількість із І стадією, найбільша – з ІІІ. Залежність часу виникнення рецидиву від початкової стадії. У хворих з І стадією – найтриваліший, з ІІ – середній, а з ІІІ – найменший. Тенденція поширеності рецидиву залежно від локалізації. Найменший відсоток із місцевим рецидивом – 9%, метастазування в кістки – 23%, інші локалізації віддалених метастазів – 25%, множинні віддалені метастази найвищий – 43%. Аналіз лікування пацієнтів на гормонозалежний РГЗ гормонотерапією в ад’ювантному режимі у співвдношенні до стадії та типу – 82%, які отримали гормонотерапію, недотримання – 18%. Висновки. За даними нашого аналізу очевидно: відсоток пацієнтів із ІІІ стадією значно перевищує відсоток з І стадією. Пацієнтів, із уперше виявленою ІІІ стадією та люмінальним підтипом В на 10% більше, ніж з люмінальним А. Це означає, що ризик виникнення рецидиву надалі зростає залежно від того, яка була первинна стадія та імуногістохімічний підтип раку. На підставі проведеного аналізу відзначаємо: найвища тривалість безрецидивної виживаності у пацієнтів з І початковою стадією, а з ІІІ – найнижча, тож у хворих із нижчою первинною стадією більш сприятливий прогноз. Установлено, що пацієнти з пізніми стадіями раку майже в 5 разів частіше стикалися з множинними метастазуваннями в порівнянні до місцевих рецидивів. Метастазування в кістки на 25% переважає в пацієнтів із люмінальним підтипом А, в порівнянні до люмінального В. Ретроспективний аналіз вказує: недотримання прийому гормонотерапії має вплив на ризик виникнення рецидиву раку грудних залоз.