(untitled) (Art of Medicine, 2026)
Діти із вродженими вадами розвитку шлунково-кишкового тракту, що потребують оперативного втручання, є найбільш чисельною серед груп з вадами розвитку новонароджених. Мета дослідження. Проаналізувати структуру й частоту кожної з нозологій, що є вродженими вадами розвитку шлунково-кишкового тракту, та дослідити структуру смертності. Матеріали і методи. Проведено аналіз 74 історій хвороб дітей неонатального віку із вродженими вадами розвитку шлунково-кишкового тракту, які перебували на стаціонарному лікуванні КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» у 2019-2022 роках. Для кожної з нозологій було визначено частку доношених та передчасно народжених дітей, а також проаналізовано відсоток смертності. Під час виконання дослідження було використано методи порівняння та синтезу інформації, а також статистичний метод. Результати дослідження. За чотирирічний період на стаціонарному лікуванні перебувало 74 дитини із вродженими вадами розвитку шлунково-кишкового тракту. Найбільше значення у структурі захворюваності мають кишкова непрохідність та пілоростеноз. Третьою найбільш поширеною патологією є некротизуючий ентероколіт, але для даного захворювання характерний високий рівень летальності. Інші захворювання мають суттєво менше значення у структурі захворювань, зокрема: атрезія стравоходу, атрезія ануса, хвороба Гіршпрунга, гастрошизис, діафрагмальна грижа. Висновки. Найбільш частими вродженими вадами розвитку шлунково-кишкового тракту у дітей є кишкова непрохідність (36,49 %) та пілоростеноз (31,08 %), які були успішно прооперовані у 100% випадків. На третьому місці за частотою знаходиться некротизуючий ентероколіт (13,51 %), проте він знаходить на першому місці щодо смертності дітей (летальність - 40,00 %), що зумовлено септичними ускладненнями. Інші вроджені вади розвитку шлунково-кишкового тракту мали незначні показники (атрезія стравоходу - 6,76%, атрезія ануса - 5,41%, хвороба Гіршпрунга - 2,70%, гастрошизис - 2,70%, діафрагмальна грижа - 1,35%).