(untitled) (Art of Medicine, 2024)
У статті розглянуто фактори стоматологічного впливу, що можуть мати потенційний ризик на розвиток легеневих хворіб. Мета дослідження. Провести аналіз сучасних вітчизняних й іноземних літературних відомостей щодо зв’язку між стоматологічним здоров’ям і легеневими хворобами, одночасно беручи до уваги поточні дані та майбутні напрямки досліджень. Матеріали і методи дослідження. У дослідженні використано аналітичний і бібліосемантичний методи. Пошук наукової інформації щодо дослідної медичної тематики проводили в базах даних таких пошукових систем: електронної бібліотеки авторефератів, дисертацій ресурсу Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, PubMed, Medline, MedNet, Embase, BMJ Group, Free Medical Journals, Free Medical Book, Scirus. Результати досліджень та їх обговорення. Аналіз літературних публікацій свідчить про взаємодію хазяїн-патоген, який пов’язаний із мікробіомом ротоглотки та його метаболітами. Цей фактор може поширювати системне запалення, яке впливає на інші органи, зокрема легені. У статті проаналізовано вплив конструкційних матеріалів і методів їх виробництва на утворення біоплівки, зміну мікробіому порожнини рота, поширення запальної реакції протезного ложа. Також закцентовано на найпоширеніших респіраторних захворюваннях серед стоматологів, пов’язаних із пилом і його подразнювальну дію на органи дихання. Висновок. Розуміння зв’язку між здоров’ям порожнини рота та системними захворюваннями, зокрема легеневими, вивчення мультидисциплінарного підходу до лікування окремого захворювання може бути важливим із точки зору продовження тривалості здорового буття та покращення його якості. Для ефективного управління здоров’ям залишається відкритим питання, чи можна, впливаючи на захворювання порожнини рота, запобігти системним захворюванням (і навпаки).