(untitled) (Art of Medicine, 2024)
Мета. Проаналізувати наукові джерела про морфофункціональний стан підшлункової залози при цукровому діабеті та лікуванні у білих лабораторних щурів. Матеріали і методи. Узагальнення інформації української та зарубіжної літератури, результатів метаналізів і рандомізованих досліджень. Результати. Проведено характеристику основних механізмів моделювання цукрового діабету. Узагальнено літературу щодо будови острівців підшлункової залози в нормі, при цукрому діабеті і лікуванні. Огляд наукових праць підтверджує соціальне значення досліджень, оскільки цукровий діабет призводить до розвитку мікро- і макроангіопатій. Важливим завданням науковців є створення лікарських засобів, які посилюватимуть процеси регенерації в острівцях. За науковими джерелами, політерапія цукрового діабету з використанням кількох фармакологічних антидіабетичних препаратів зарекомендувала себе краще, ніж монотерапія. Багато авторів вивчали комплексний вплив інсуліну та ексенатиду (міметика інкретину) і встановили, що ексенатид підвищує регенераторні можливості острівців в умовах діабету. Проте питання застосування препаратів з групи інкретиноміметиків за умов цукрового діабету І типу залишається дискусійним і потребує подальшого вивчення. Доцільність експериментального моделювання діабету ґрунтується на необхідності розробки нових підходів до корекції діабету І типу. Це сприятиме максимально тривалому збереженню функцій ендокринних клітин, посиленню регенераторних, компенсаторно-відновних процесів у підшлунковій залозі, а також оптимізує терапевтичний ефект антидіабетичних препаратів в експерименті. Висновок. Наведена інформація підтверджує функціональні зміни підшлункової залози при цукровому діабеті, акцентує на важливості його лікування в експериментальних тварин для нормалізації вуглеводного обміну, компенсаторно-відновних процесів і регенерації підшлункової залози при харчуванні та лікуванні.