(untitled) (Art of Medicine, 2023)
Серцево-судинні захворювання залишаються глобальною загрозою для здоров’я, а стенокардія є найпоширенішим їхнім симптомом. Нестабільна стенокардія постає одним із клінічних варіантів гострого коронарного синдрому. Мета. Оцінити ефективність і безпечність застосування АТФ-вмісного препарату Ангелон у пацієнтів із дестабілізацією ішемічної хвороби серця – нестабільною стенокардією. Матеріали та методи. Когорта дослідження складалася з 59 пацієнтів із діагнозом «нестабільна стенокардія», яких було госпіталізовано у відділення Інфаркту міокарда Комунального некомерційного підприємства «Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр» Івано-Франківської обласної ради в період з березня по жовтень 2023 року. Хворих поділено на дві окремі групи залежно від призначеного лікування: пацієнти 1-ї групи (n=30) отримували винятково стандартне лікування, пацієнти 2-ї (n=29) одержували додатково до базової терапії препарат Ангелон упродовж 10 днів у дозі 80 мг 1 раз на добу. Результати. Одним із помітних результатів постає зниження тяжкості стенокардії після лікування Ангелоном, яке було статистично значущим. Таке зменшення симптомів стенокардії може суттєво вплинути на якість життя пацієнтів і знизити їхній серцево-судинний ризик. Тим паче, поліпшення фракції викиду (ФВ) лівого шлуночка є критичним показником покращення серцевої функції, що має важливе значення для пацієнтів із НС. Достовірно краще виконання 6-ти хвилинного тесту в групі Ангелону є ще одним переконливим свідченням його ефективності. Висновки. Лікування за допомогою Ангелону асоціюється з позитивними результатами, зокрема при цьому зменшення тяжкості стенокардії, збільшення фракції викиду лівого шлуночка та покращення толерантості до фізичного навантаження. Ці відомості свідчать про те, що Ангелон є перспективним засобом лікування пацієнтів із нестабільною стенокардією. Власне, на думку лікарів, цей препарат, так би мовити, пропонує потенційний шлях до полегшення симптомів і покращення здоров’я серця.