(untitled) (Art of Medicine, 2023)
Мета роботи – покращити результати хірургічного лікування післяопераційних вентральних гриж гігантських розмірів шляхом розробки та впровадження алгоритму вибору методики роз’єднання анатомічних компонентів черевної стінки у поєднанні з алопластикою. Матеріали і методи. Проведено аналіз хірургічного лікування 206 пацієнтів з грижами ПВГ гігантських розмірів віком від 33 до 77 років за період з 2012 по 2021 рр. Жінок було – 132, чоловіків- 74. Вибір варіанта СST у поєднанні з алопластикою при ПВГ гігантських розмірів виконували з урахуванням середніх показників ВЧТ, визначених під час операції при контактному зведенні прямих м’язів. Групу порівняння складали 52 пацієнти, у хірургічному лікуванні яких з 2009 по 2011 рр. була застосована передня методика CST у поєднанні з алопластикою методикою onlay без урахування показників ВЧТ. Результати досліджень. Покращення хірургічного лікування ПВГ гігантських розмірів може бути досягнуте шляхом використання алгоритму вибору методики CST у поєднанні з алопластикою, який ґрунтується на показниках ВЧТ, визначених під час операції при контактному зведенні прямих м’язів живота. Так, при ВЧТ 5,4±2,1 мм рт. ст. варіантом вибору є удосконалена передня методика CST у поєднанні з алопластикою методикою sublay, при ВЧТ 9,1±2,3 мм рт. ст. виконувалась задня методика CST за Carbonell у поєднанні з алопластикою sublay, при ВЧТ 14,1±2,3 мм рт. ст. – задня методика TAR у поєднанні з алопластикою sublay, при ВЧТ 18,1±2,3 мм рт. ст. – виконувалася удосконалена методика TAR у поєднанні з алопластикою IPOM. Висновки. Використання запропонованого алгоритму вибору варіанту CST у поєднанні з алопластикою при ПВГ гігантських розмірів з урахуванням показників ВЧТ сприяє покращенню результатів лікування, а саме: зменшується частота інтраабдомінальної гіпертензії – від (2,0% до 9,8%) проти 23% у групі порівняння, рецидиву ПВГ гігантських розмірів ‑ від (2,0% до 7,4%) проти 17,3% у групі порівняння, сероми – від (10,4% до 16,6%) проти 26,9%, інфікування післяопераційної рани – від ( 2,0% до 5,7%) проти 11,5% та некрозу шкірних країв – від ( 2,0 % до 5,7% ) проти 9,6% у групі порівняння.