(untitled) (Art of Medicine, 2023)
Остеоартроз суглобів нижніх кінцівок – поширена хвороба літніх людей. Таке захворювання є фактором ризику синдрому падінь, що негативно впливає на відчуття незалежності людини у суспільстві, применшуючи таким чином її участь через обмеженість у виконанні відповідних функцій, що відповідно посилює страх падіння та може призвести до серйозних травм. Безперечно, ерготерапевт відіграє значну роль у профілактиці падінь, тому що він максимізує здатність до занять, які є життєвоважливими для клієнта, змінює спосіб життя та середовище для безпечного переміщення. Мета дослідження. Науково обґрунтувати та розробити програму ерготерапевтичних втручань щодо зниження ризику падінь. Матеріали та методи. Для вирішення завдань обрано такі методи: аналіз літератури, аналіз медичних карт, інтерв'ю, спостереження, WOMAC Osteoarthritis Index та Falls Efficacy Scale International. В експерименті взяли участь 48 жінок віком 62-89 років, яких було поділено на 2 групи — основну (ОГ) і контрольну (КГ). До ОГ увійшли жінки з остеоартрозом нижніх кінцівок. В КГ були жінки, які не мали проблем із суглобами. Програма тривала 6 місяців. Клієнти з КГ отримали рекомендації щодо загальної фізичної активності. Клієнти ОГ виконувати вправи на силу, рівновагу, координацію, а також щодо них були застосовані такі ерготерапевтичні втручання, як: навчання безпечному виконанню завдань; створення нового стереотипу поведінки для уникнення падіння; зміна середовища; огляд ліків, що провокують падіння; навчання щодо використання допоміжного обладнання; техніки безпечного підйому після падіння. Результати дослідження. Доведено, що клієнти ОГ підвищили рівень самостійності, зменшили біль, стали менш скутими та більш впевненішими у подоланні страху падіння. Висновки. Як падіння, так і страх падіння знижують здатність повноцінно жити, призводять до небажаних наслідків, заважають займатися важливими заняттями. У зарубіжній літературі є чимало свідчень про внесок ерготерапії у профілактику падінь. Результати досліджень дають підстави стверджувати, що розроблена програма щодо ерготерапевтичних втручань для людей похилого віку з остеоартрозом суглобів нижніх кінцівок має на меті сприяти зниженню ризику падінь у цієї категорії людей. Переваги розробленої програми підтверджені результатами власних досліджень.