(untitled) (Art of Medicine, 2023)
Внутрішньо переміщеними особами (ВПО) через російське повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року стали понад мільйон українських родин, котрі змушені були залишити постійне місце проживання задля уникнення негативних наслідків збройного конфлікту. Проведений авторами огляд літератури показав, що кількість офіційно зареєстрованих ВПО на сьогодні становить 4,9 млн (за неофіційними відомостями – понад 7 млн), серед яких більше 1 080 000 – це діти. Зазначено: збройний конфлікт викликав вітально акцентований стресовий уплив на психічне й фізичне здоров’я ВПО у всіх вікових групах. Перераховано предиктори порушень у стані здоров’я та основні форми патології у ВПО. Відзначено різницю між внутрішньо переміщеними дітьми з зони бойових дій і тими, що проживають дистанційно. Підкреслено беззаперечний зв’язок між війною, стресом, їхнім негативним упливом на результати освітнього процесу та пов’язане з ними погіршення психічного та фізичного здоров’я серед дітей ВПО. Розглянуто три стадії розвитку стресової ситуації (згідно з теорією Г. Сельє) та причини, що викликають перехід стресу в дистрес. Описано клінічні, фізіологічні, психологічні й особистісні ознаки стресу. Показано, що в дитячому віці тривалі фізичні та психічні навантаження проявляються важкими психосоматичними розладами (гіпертонія, мігрень, розлади дихання тощо). Відзначено особливості стресового стану та тривожності в дітей ВПО залежно від віку. Підкреслено: в основі комплексної програми запобігання стресу лежить стресостійкість. Перераховано основні прояви панічних атак і способи надання швидкої допомоги при їх виникненні. Вказано на необхідність посилення навиків резильєнтності в дітей ВПО під час воєнного стану. Акцентовано увагу на Міжнародній освітній програмі СЕЕН/SEEL, спрямованій на профілактику стресу, котра базується на інноваційних наукових розробках у сфері емоційної та соціальної нейробіології. Зактуалізовано на мультидисциплінарному підході щодо вирішення проблеми стресу в дітей ВПО.