(untitled) (Art of Medicine, 2023)
На сьогодні відзначається зростання кількості токсичних гепатитів, які викликані прийомом лікарських препаратів. До найпоширеніших гепатотоксичних препаратів відносять парацетамол, лікарські препарати якого підлягають безрецептурному відпуску і тому мають широке застосування серед населення. Мета: вивчити гепатозахисний вплив екстрактів коренів тирличу (т.) ваточниковидного на моделі гострого парацетамолового гепатиту у щурів. Матеріали і методи. Об’єктами дослідження були густий (ГЕКТв) та рідкий (РЕКТв) екстракти коренів т. ваточниковидного. Експериментальні дослідження виконано на білих нелінійних статевозрілих щурах, яким моделювали гострий гепатит шляхом ураження печінки. Гепатопротекторну активність екстрактів оцінювали за показником коефіцієнта маси печінки (КМП) і за біохімічними та функціональними показниками стану печінки й сироватки крові. Результати дослідження. Встановлено, що введення парацетамолу щурам контрольної групи прозводить до підвищення активності амінотрансфераз та лужної фосфатази у сироватці крові (АлАТ - у 5,25 разів, АсАТ – у 3,79 разів, ЛФ – в 1,47 разів) та активації ПОЛ у тканині печінки (зростання показників ДК у печінці в 1,73 рази та ТБК-АП – у 4,39 разів), порівняно з показниками групи інтактних тварин. Застосування ГЕКТв, РЕКТв та препарату порівняння «Силібор 35» у цілому проявляло позитивну тенденцію до нормалізації біохімічних показників крові та гомогенату печінки. Найкращу гепатопротекторну активність виявляв ГЕКТв, знижуючи активність досліджуваних ферментів у сироватці крові (АлАТ – у 2,20 разів, АсАТ – у 2,11 разів, ЛФ – у 1,44 рази) та спричиняючи зниження вмісту ДК (в 1,53 рази) та ТБК-АП (у 3,27 разів) у гомогенаті печінки тварин відносно значень у контрольної групи тварин. Висновки. Досліджувані екстракти коренів т. ваточниковидного в експерименті на моделі гострого парацетамолового гепатиту виявляли позитивний вплив на вільнорадикальні окиснювальні процеси. Доведено більш виражену гепатопротекторну дію ГЕКТв, порівняно з препаратом порівняння «Силібор 35», та на відміну від РЕКТв.