СПЕКТРАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕРЦЕВОГО РИТМУ У МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ РІЗНОЇ СТАТІ З РІЗНИМИ РІВНЯМИ НЕВРОТИЧНОСТІ, ДЕПРЕСИВНОСТІ ТА ЕМОЦІЙНОЇ ЛАБІЛЬНОСТІ

  • О. В. Денефіль Тернопільський національний медичний університет
  • О. О. Болюх Тернопільський національний медичний університет http://orcid.org/0000-0001-7241-3726
  • С. С. Рябоконь ІФНМУ
  • О. О. Кулянда
Ключові слова: Ключові слова: спектральний аналіз серцевого ритму, чоловіки, жінки, психологічний статус

Анотація

Резюме. У статті представлено матеріали дослідження регуляторних механізмів функціонування серцево-судинної системи у студентів з різним ступенем вираженості факторів ризику розвитку серцево-судинної патології.

Метою роботи було проаналізувати показники спектрального аналізу серцевого ритму в студентів чоловічої та жіночої статі з низькими, середніми та високими рівнями невротичності, депресивності та емоційної лабільності.

Було обстежено 108 чоловіків і 112 жінок 18-21 років. Їм провели психологічне обстеження за допомогою тесту FPI та спектральний аналіз серцевого ритму в кліно- та ортостазі.

В осіб чоловічої статі ступені прояву невротичності, депресивності та емоційної лабільності не впливають на функціональне забезпечення серцевої діяльності.

У жінок з середнім рівнем депресивності регуляторні механізми були адекватні, а при високому рівні депресивності достовірно зріс % VLF, при низькому – % LF. У жінок адекватні механізми відмічено при низьких і середніх значеннях емоційної лабільності. При високому рівні емоційної лабільності зріс % VLF.

У жінок з високим рівнем невротичності виявлено адекватні процеси забезпечення функціонування серцево-судинної системи з боку автономної нервової системи (АНС). При низькій невротичності відмічено тільки достовірне збільшення частоти серцевих скорочень. При середньому рівні невротичності відмічено додаткове збільшення % VLF.

Висновки. У чоловіків показники спектрального аналізу серцевого ритму з боку АНС не залежать від рівня невротичності, депресивності та емоційної лабільності. У жінок адекватні механізми регуляції відмічено при середньому рівні депресивності, низькому і середньому рівні емоційної лабільності, високому рівні невротичності.

Опубліковано
2020-04-03
Як цитувати
1.
Денефіль ОВ, Болюх ОО, Рябоконь СС, Кулянда ОО. СПЕКТРАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕРЦЕВОГО РИТМУ У МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ РІЗНОЇ СТАТІ З РІЗНИМИ РІВНЯМИ НЕВРОТИЧНОСТІ, ДЕПРЕСИВНОСТІ ТА ЕМОЦІЙНОЇ ЛАБІЛЬНОСТІ. Scientific and practical journal [інтернет]. 03, Квітень 2020 [цит. за 29, Березень 2024];4(№1 (13):75 -80. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/446
Розділ
Оригінальні дослідження