ВПЛИВ ЛАКТУЛЬОЗИ НА СТАН МІКРОБІОТИ ТОВСТОЇ КИШКИ ТА ЛІПІДНИЙ СПЕКТР КРОВІ У ХВОРИХ НА СИНДРОМ ПОДРАЗНЕНОЇ КИШКИ У ПОЄДНАННІ З ОЖИРІННЯМ

  • Г. В. Григорук Івано-Франківський національний медичний університет
Ключові слова: синдром подразненої кишки, закреп, ожиріння, лактульоза

Анотація

Згідно Римських критеріїв IV синдром подразненої кишки визначають як хронічний функціональний розлад кишечника, що характеризується рецидивуючим абдомінальним болем, який виникає і продовжується не менше як один раз на тиждень за останні три місяці, звязаний з  дефекацією, змінами частоти і консистенції стільця. Синдром подразненої кишки відрізняється від інших функціональних розладів, зокрема функціонального закрепу, наявністю болевого синдрому, а від функціонального здуття кишечника, зміною характеру стільця та больового синдрому. Істотними факторами ризику розвитку СПК, окрім недостатньої кількості клітковини в раціоні, стресів, запалення, генетичної схильності є ожиріння та високий індекс маси тіла.

Опубліковано
2019-06-26
Розділ
Статті