ПОШИРЕНІСТЬ І ТОПОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕФЕКТІВ ТВЕРДИХ ТКАНИН ЗУБІВ У ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ НА ПРИКАРПАТТІ.

Ключові слова: дефекти твердих тканин зубів, зуби, групи зубів, топографія.

Анотація

Карієс зубів – одне з найбільш поширених захворювань людини. За даними різноманітних джерел (WHО, FDI) поширеність карієсу сягає понад 90% у дорослому віці. При оцінці поширеності карієсу в Україні дослідники отримують високі та дуже високі показники поширеності та інтенсивності карієсу зубів (у дорослих – 95-98 %). Дефекти твердих тканин коронки зуба найчастіше утворюються внаслідок карієсу, некаріозних уражень у вигляді гіпоплазії, флюорозу, патологічного стирання, травми зубів, а також вроджених вад формування емалі та дентину у дітей.

У роботі проводився аналіз поширеності і топографічної характеристики різних видів дефектів твердих тканин зубів у пацієнтів, які проживають на Прикарпатті. Клінічне дослідження проводилося на базі кафедри стоматології післядипломної освіти ННІПО ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет» в 2014-2018 рр.. Загалом було обстежено 304 пацієнти для встановлення  етіології, поширеності дефектів твердих тканин зубів, ускладнень, що виникають при такій патології.

Встановлено, що найбільше поширені серед всіх груп зубів дефекти молярів (38,9%). Найбільш розповсюдженою локалізацію мали дефекти 1 типу на різцях (23,9%), 1 типу на іклах (37,5%), 1 типу на премолярах (40,8%) та 1 типу на молярах (43,25%).

Таким чином проведені нами дослідження дозволили систематизувати види дефектів для всіх груп зубів та оцінити розповсюдженість різних видів дефектів твердих тканин у досліджуваних пацієнтів, які проживають на Прикарпатті.

Опубліковано
2019-03-22
Як цитувати
1.
Бульбук ОВ. ПОШИРЕНІСТЬ І ТОПОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕФЕКТІВ ТВЕРДИХ ТКАНИН ЗУБІВ У ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ НА ПРИКАРПАТТІ. Scientific and practical journal [інтернет]. 22, Березень 2019 [цит. за 29, Березень 2024];3(№ 1 (9):16 -20. доступний у: https://art-of-medicine.ifnmu.edu.ua/index.php/aom/article/view/203
Розділ
Оригінальні дослідження